08.00 uur - 17:00 uur
mejo kan volledig leveren

Aangescherpte sancties tegen Rusland: mejo kan volledig leveren

Informatie over de actuele marktsituatie

Het besluit van de VS en Groot-Brittannië om de sancties tegen Rusland aan te scherpen en Russisch metaal van de London Metal Exchange (LME) en Chicago Mercantile Exchange (CME) uit te sluiten, heeft tot turbulentie op de markt geleid. Aluminium, koper en nikkel dat vanaf 13 april 2024 in Rusland wordt geproduceerd, mag niet meer op deze twee beurzen verhandeld worden.

Hoewel de prijzen voor aluminium in korte tijd zijn geëxplodeerd, is de markt de afgelopen dagen weer wat gekalmeerd. In deze context is het belangrijk te weten dat de LME daglimieten heeft vastgelegd, die voorkomen dat de prijzen voor koper en aluminium op één dag met meer dan 12% mogen stijgen, en die voor nikkel met meer dan 15%. Wat de verdere ontwikkeling is, blijft afwachten.

Hoe gaat het nu verder? Een prognose van onze directeur Stephan A. Josten

Er moet rekening mee worden gehouden dat de prijzen voor aluminium in Europa nu continu zullen blijven stijgen en dat het vervolgens tot verstoringen in de toeleveringsketen komt – vooral omdat de LME geen EU-beurs meer is. De LME is genoteerd in Engeland en behoort tot de Hong Kong Exchanges en Clearing.

Waar wij van uit moeten gaan, is dat de EU geen andere keuze heeft dan de Amerikanen en Engelsen te volgen wat betreft de sancties. De LME heeft, als de belangrijkste leidende beurs voor onze bedrijfstak, nu deze stap gezet en er is geen logische reden voor de EU om de twee grootmachten niet te volgen. Niet in de laatste plaats omdat de grote EU-producenten – waarover u kunt lezen bij European Aluminium – al veel hebben gelobbyd en de EU zeer duidelijk hebben opgeroepen om deze stap te zetten.

Het is nu waarschijnlijk dat Russisch metaal in de LME-magazijnen terecht zal komen, wat ertoe kan leiden dat aluminiumcontracten verder in contango worden geduwd. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een verdere discrepantie tussen de LME en de daadwerkelijk verhandelde prijzen.

Uiteindelijk zullen de nieuwe beperkingen de balans tussen vraag en aanbod niet veranderen. De verwachting is dat de prijzen voor koper, nikkel en aluminium aanvankelijk zullen stijgen en op korte termijn zal de markt zeer volatiel blijven. Dit is vooral het gevolg van de grote onzekerheid bij het aanbod ven de LME-levering als gevolg van de sancties.

Wat echter voor EU-klanten van belang is, is het simpele feit dat aluminium in $ wordt verhandeld. Fabrieken gebruiken de LME-aluminium-notering en rekenen deze natuurlijk altijd om naar euro’s. Wanneer dus de € minder waard wordt, stijgt de prijs in € voor aluminium. De munteenheid van de enige relevante grootmacht is in tijden van crisis in het verleden steeds sterker geworden en een blik op de wisselkoers bevestigt dat dit ook nu weer gebeurt.

Reden tot paniek? Nee – of nu nog niet.

Onze magazijnen zijn goed gevuld en mejo kan volledig leveren. Onze contracten zullen wij zoals gebruikelijk volledig nakomen en we blijven een betrouwbare partner voor u.

De markt zal zich echter waarschijnlijk aanpassen aan de nieuwe dynamiek en dat betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan de leveringscapaciteit en opslag.

 

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u uiteraard contact met ons opnemen. 

Geplaatst in Nieuws

Over Mejo Metall Josten

Mejo Aluminium B.V. levert al sinds 1932 extrusieprofielen, machinebouw profielen en composiet-materiaal uit aluminium. Met 90 jaar aan ervaring, weten we precies waar u behoefte aan heeft. We hebben maar liefst 30 verschillende extrusiepersen met een drukkracht van tussen de 500 en 8000 ton. Hierdoor zijn we in staat om vrijwel elke profielgrootte voor u te fabriceren.

Contactgegevens

Mejo Aluminium B.V.
Diamantweg 10-11
NL-5527 LC Hapert

Telefoon: +31(0)497 – 225800
E-mailadres: info@mejo.com

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks